20.09.2009

Taraf Gazetesi | Ahmet Altan - Bayram

Taraf Gazetesi | Ahmet Altan - Bayram

Bugün bayram.

Bugün derdi tasayı bir kenara bırakıyoruz.

Huzursuz bir hayatın huzurlu mola yeri burası.

Rahvan giden iyi bir at gibi dolgun ve telaşsız akacak zaman.

Sabahleyin camiler dolacak, sabah namazını gidip kılanların epeycesi akşama bayramı rakıyla kutlayacak.

Dindarlar hemen kızıp alınmasın.

Böyledir burası.

Hem inançlıdır, hem günahkâr.

Allahını da sever, günahını da.

Şafakla uyanıp mahalle arkadaşlarıyla buluşarak gittikleri bayram namazından aldıkları o katıksız, çocuksu sevinç, dinin belki de en güzel yanı, en haşarıları, en haytaları bile sabahleyin camiye dolu dolu bir hazla gider, berrak ve temiz bir inançla secdeye varır.

DEVAMINI OKU

18.09.2009

Beklenen Mehdi Tayyip Erdoganmi acaba?

Bugün Cuma 18 eylül.Daha dogrusu cumartesi 19 eylül,çünkü saat 01.05.

Uyku tutmadı,galiba çayı fazla kaçırdım.Biraz sonra son sahuru yapacagız.Evde kimse yok,hanımda uyudu.Bilgi sayarımı açtım.Büro'nun sol köşesinde Rss yöntemiyle haberler akıyor.
Yeni Şafak gazetesindeki habere takıldım.
Gerekirse Erbil'de başkonsolosluk açacağız

Başbakan Erdoğan, "Bin yıldır süren kardeşliğimizi ebedileştirmek için gereken her adımı cesaretle atacağız. Kuzey Irak yönetimiyle de irtibatlarımızı çok farklı bir şekilde geliştireceğiz, gerekirse Erbil'de başkonsolosluk açacağız
" demis.


Kafamdan şöyle bir mütalaa geçti:Yahu bu Başbakan hiç uyumazmş?Ramazanda dahi her an her yerde,gece gündüz çalısıyor.

Ve ardından çoklarının gülecegi bir fikir geçti aklimdan:Acaba dedim bahsedilen ahir zaman mehdisi Tayyip Erdogan'mı?
Su anda Sayın Tayyip Erdogan bütün Islam alemini peşine takmış durumda.Türkiye'deki kemalist,ulusalci akımlar hariç sagcıcısı,solcusu,liberali,laiki,dindarı Erdogan'ın yaptıklarını takdirle karsşılıyor.
Çünkü Erdogan'ın her sözünde dostluk,barış,iyilik,refah mesajları var.Yapabilirmi o ayrı mesele.

Tekrar ediyorum acaba beklenen Mehdi Tayyip Erdogan mı acaba?

15.09.2009

Yurtta sulh, cihanda patriot!

Yurtta sulh, cihanda patriot!


Türkiye’nin Amerika’dan yaklaşık 12 milyar liralık patriot füzesi alacağı yönündeki haberler heyecana, daha doğrusu tepkilere sebep oldu. Ankara her ne kadar bu haberleri doğrulamıyorsa da, ateş olmayan yerden dumanların yükselmeyeceğinin farkında olmak lâzım.

Silâhlanmaya harcanacak olan paranın çok iyi hesap edilmesi gerektiği ortada. Elbette belli ölçülerde silâha da yatırım yapmak gerekir, ama bunu yaparken Türkiye ve dünya şartlarını iyi tahlil etmek, ihtiyaçları ve öncelikleri iyi hesaplamak gerekir.

Elbette konunun uzmanı değiliz, ama uzmanların açıklamalarını dinleyince, bugünkü şartlarda Türkiye’nin böyle bir harcamaya hiç mi hiç ihtiyacı olmadığı ortaya çıkıyor. Türkiye’nin menfaati, başta komşuları olmak üzere bütün ülkelerle barış içinde yaşamaktan geçiyor. Nitekim son yıllarda atılan adımlarla şimdiye kadar ‘düşman’ bellenen ülkelerle iyi ilişkiler kurmuş durumdayız. Suriye, İran, Irak ve Yunanistan oldum olası ‘düşman ülkeler’ olarak tanıtıldı ve bu bilgiler ders kitaplarına dahi girdi. Alınacağı iddia edilen patriot füzelerinin de İran’a karşı kullanılacağı, daha doğrusu İran’ın muhtemel bir füze saldırısına karşı kendimizi koruyacağımız söyleniyor. Dışişleri Bakanımızın ‘komşularımızla sıfır problem’ için ülke ülke gezdiği bu günlerde, bu haberlerin medyada yer alması tesadüf müdür? Bir yandan sulh için gayret gösterirken, öte yandan milyar dolarlık silah yatırımı neyin nesi olur?

Bugünkü şartlarda bu miktarda bir silâh yatırımını yapmayı düşünen varsa bir an önce bu sevdasından vaz geçmelidir. Türkiye’nin silâhlanmaya harcadığı miktar zaten fazla. Gündeme gelen bu yatırım işin tuzu-biberi olur. Bir yandan ekonomik krizle mücadele ederken, memura ve emekliye ‘bir puan daha az zam’ yapmanın hesabı yapılırken bunca paranın silâhlara karışmasına müsaade edilmemelidir.

Bu demek değildir ki silâha hiç para verilmesin. Elbette belli ölçülerde silâha da yatarım yapılmalıdır. Fakat bunu yaparken kılık kırk yaran bir araştırma ve inceleme yapmak gerekir. Patriot alımıyla ilgili haberleri değerlendiren bir uzman, bu silâhları “pahalı bir oyuncağa’ benzetiyordu. Çünkü yakın dönem için Türkiye’nin komşularından böyle bir ‘füze saldırısı’ gelme ihtimali yok. “Türkiye’ye bu silâhlar lâzım” diyenlerin dayandığı tek ‘bahane’ İran’ın sahip olduğu füzelerin menzillerinin Türkiye’ye kadar ulaştığı yolundaki inançtır. Peki, aynı şeyi İran ya da başka komşu ülkelerimiz düşünmez mi? Onlar bu düşüncelerinde haksız olurken, biz haklı mı oluruz?

Hatayı en başta yapıyoruz: Buna göre İran, Irak ve Suriye gibi ülkeler bizim için ‘tehlikeli.’ Her fırsatta komşularıyla savaşmak için can atan, meselâ Filistinlilere karşı her türlü silâhı kullanan, onlara hayat hakkı tanımayan İsrail ise dost! Bu anlayışla hareket etmek Türkiye’ye pahalıya mal oluyor.

Meselâ, alınması muhtemel patriotları İsrail’e karşı kullanmak mümkün olur mu? Bu ihtimal hiç kimsenin aklına geliyor mu? Buna en başta silâhları satan Amerika müsaade etmez. Irak’ta komşumuz haline gelen Amerika’ya karşı da kullanamayacağımıza göre geriye kim kalıyor? Üstelik Rusya ve Amerika, kendi aralarında görüşmeler yaparak daha az silahlanmanın hesabını yapıyor. Böyle bir atmosferde Türkiye’nin milyar dolarlarını silâha verme lüksü olmamalı.

Resmî makamlarca bugün itibarıyla doğrulanmayan bu silâh satışı gerçekleşirse, Türkiye, bölgesinde ‘en büyük silah alıcı ülke’ konumuna yükselecek. Türkiye’nin menfaati, en büyük silâh alıcı ülke olmakta değil, barış havzası olmaktadır. Türkiye’yi idare edenlerin bu durumun farkında olmasını temenni ederiz.


Faruk ÇAKIR
yeni asya/15.09.2009

erdogan açilimi

protesto ediyorum

Bir "Tayyibci" olarak Sayin Erdogan'i ve hükümetini bu karardan dolayi protesto ediyorum. AKP böyle giderse biter. Türk vatandasinin ne patriot fuzelerine ne ss400 lere ihtiyaci var.Vatandas daha kaliteli yasam istiyor. Kime karsi kullanilacakmis bu füzeler? Artik "türkün türkten baska dostu yoktur" veyahut 4 yanimiz düsmanla çevrili türü safsatalari brakip insanca yasamayi hedef etmemiz lazimdir. Türkiye kimseye saldirmazsa kimse bize saldirmaz.Üç bes pkk li ile harbedecegiz diye milletin rizkini baruta yatirmak en azindan günah ve agir vebaldir. Ama dolayli yollarla bu patriotlar Israili Iran fuzelerine karsi korumaksa o baska bir sey.O zamanda açiktan söylesinler. Bir taraftan açilim diger taraftan operation yapiliyor.Bir taraftan Iranla iyi iliskiler,Ermenistanla dostluk yapiliyor diger taraftan Iran'a karsi patriot fuzeleri aliniyor.Hükümetin icraati çeliskilerle dolu.Daha dün Erdoganin "terör sürerse operasyonlar devam eder" demesi bile bu çeliskiyi gösteriyor.Sanki Basbakan barisa bir adim atinca birileri "höt dikkat" diyor ve basbakan bir adim geri atiyor. Kimdir acaba Basbakani ve Hükümeti bu kadar korkutan?

14.09.2009

Atatürk Dagi ?

Daha öncede görmüstüm.Bugünde Radikal'de yayinlanmis.Izmirde Dag heykel.
Cehaletin zirvesi desek az gelir.





Yuh olsun milletin parasini tasa topraga gömenlere!
Böyle dev heykeller mazide kalmistir.
Eskiden köleleri çalistirirlardi böyle putlari yapamak için.O yüzden dünyanin degisik yerlerinde akil almaz büyüklükte heykeller,mezarlar vardir.Amerikadaki heykelleri zenciler,misirdaki piramitleride köleler yapmistir.Binlerce insanin canina kiyarak.Ayni heykelleri insan hayatina saygili bir sekilde yapmak için artik çok pahaliya mal oldugundan batili insanlar biraktilar bu tür çapkinliklari.
Fakat bizde devasa heykeller dikmek hala uygarlik zannediliyor.

Bu projeyi baslatan bir AKP li oldugu için ikinci kez yuh olsun diyorum.
Üstelik kendine ugur getirmemis.Tarihten ders almaliydi.Bilindigi gibi,bugün bile çok kisinin canini yakan ("Atatürk'ü koruma kanunu"), bir yasayi Menderes hükümeti çikarmisti.Ne yazikki "Atatürkcülerin" hismina ugrayip ipe gönderilmesine engel olmadi.

Taraf Gazetesi | Güçlü ordu fakir Türkiye

Taraf Gazetesi | Güçlü ordu fakir Türkiye
ABD’den alınması planlanan füzesavar sistemi IMF’den gelecek kredinin yarısına mâlolacak. Amerikan Patriot sistemlerinin 12 milyar liralık maliyeti, Türkiye’nin 2010 bütçesinin yüzde 4’üne, savunma bütçesinin ise yüzde 60’ına eşit. IMF’den 15 milyar dolar kredi bekleyen Ankara, bu kredinin yarısını Patriot’lara harcamaya hazırlanıyor.

Eger türk aydinlarindan,turk milletinden ses çikmazsa artik türklere ve Türkiye ye hiç acimayacagim.Bundan sonra birileride çikipda pahaliliktan,sagliktan,gençlerin issizliginden bahsetmesin.Kendi düsen aglamazmis.

10.09.2009

Taraf Gazetesi | Ahmet Altan - Kim öldürdü?

Taraf Gazetesi | Ahmet Altan - Kim öldürdü?
İnsanlık, yaratıldığından beri doğayla başa çıkmaya çalışır.

Uygarlık, doğanın şiddetine mağlup olmamayı öğrenmek demektir zaten.

Deprem gelir, yıkar.

Sen yıkılmayacak bina yapmayı öğrenirsin.

Sel gelir boğar.

Sen, bentler, barajlar yaparak seli durduracak çareler bulmayı öğrenirsin.

7.09.2009

Borular


Bizim Maraş'da da "borular" bulunmuş.Bir Marasli olarak bilmem sevinmemmi lazim.Bende diyordum yahu her yerden "boru" çikiyorda bizim memlekette niye yok.Oh be simdi bizimde "borumuz" var.Sulamada filan ise yararmi acaba?

Emperyalizme karsi Çanakkale savasi ??

Tarihci olmadigim halde Çanakkale savasinin gerksiz,lüzumsuz yere,körü körüne vatan evladinin telef edildigini yazmistim.

Engin Ardiç ayni konuya deginmis:
.........
Demek ki Çanakkale muharebelerinin de kurtuluş savaşımızla uzaktan yakından hiçbir ilgisi yokmuş! (İkisinin arasında tam beş sene vardır yahu...)
Çanakkale'de bakınız ne oldu? Komutan Liman von Sanders (Atatürk'ün, daha doğrusu Yarbay Mustafa Kemal Bey'in komutanıydı, evet maalesef), İngiliz birliklerinin karaya çıkmalarına izin verdi! Amaç gene onları "bağlamak", batı cephesinin yükünü mümkün olduğunca hafifletmekti. Onları oyalayacak ve bu arada ölecek Türk askeri nasıl olsa elde çoktu...
Atatürk'ün çarpışmalar sırasında Liman von Sanders'e nasıl kızdığını, onunla nasıl kavga ettiğini, memleketi kumara yatıran, ham hayaller uğruna Türk kanını sakınmayan Enver ve "şürekâsına" nasıl köpürdüğünü bilirsiniz.
İşte bu nedenle, cephelerde ölenlerin torunları oylarını İttihat ve Terakki'nin mirasçılarına verdikçe o şehitlerin kemikleri sızlamaz mı?
Çünkü o torunlar acı gerçekleri ya bilmezler, ya da, çok daha kötüsü, öğrenmek istemezler.
........


Yazinin devami için >>

6.09.2009

Dersim veya Tunçeli