13.06.2008

Aglama duvari




Vakit'ten Paşa'ya üç soru

Vakit Başbuğ Paşa'ya üç soru sordu. İşte o sorular...

BAŞBUĞ PAŞA'NIN BÜYÜK KULUP DERNEĞİ'NE ÜYE OLDUĞUNU GÖSTEREN BELGE

BAŞBUĞ PAŞA’YA 3 SORU

Çeşitli internet siteleri, geçtiğimiz günlerde “Ağlama Duvarı’nda bir bürokrat” başlığı ile yayınladığımız fotoğrafların Org. İlker Başbuğ’a ait olduğunu öne sürerken, Paşa’nın kapatma davası sürecinde Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt ile gizlice görüştüğünün ortaya çıkması kafaları karıştırdı. Son olarak, kökü dışarda olan bir derneğe üyelik başvurusunun kabul edildiği bilgi ve belgesine ulaştığımız Paşa’dan kamuoyu bu konularda cevap bekliyor.

AĞLAMA DUVARI’NDAKİ SİZ MİSİNİZ?
Vakit’te önceki gün sürmanşetten yayınlanan, “Ağlama Duvarı’nda bir bürokrat” başlıklı haber büyük yankı uyandırdı. Türkiye iki gündür kısık sesle, “Musevi müminler” için “kutsal” kabul edilen Kudüs’teki Ağlama Duvarı’nda dua ederken çekilmiş fotoğraflarını yayınladığımız bürokratın kim olduğunu konuşuyor. Gazetemizi arayan vatandaşlar, “Fotoğraftaki bürokrat Kara Kuvvetleri Komutanı Org. İlker Başbuğ mu” diye soruyorlar. Gazetemizin haberinin ardından ‘aktifhaber’, ‘habervitrini’ başta olmak üzere birçok haber sitesi sözkonusu haberimizi alıntılayarak, fotoğraftaki bürokratın Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ olduğunu iddia etti. Ancak şu ana kadar gerek Genelkurmay Başkanlığı’ndan gerekse Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ’dan konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

AÇIKLIK GETİRİLMELİ
Fotoğraftaki şahsı Başbuğ Paşa’ya benzettiklerini söyleyen emekli askerler ve vatandaşlar, Genelkurmay ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na şu mesajı gönderdiler: “Kara Kuvvetleri Komutanlığı bu şahsın İlker Başbuğ olup olmadığı, eğer Başbuğ ise Ağlama Duvarı önündeki bu görüntünün dini bir nedenle mi yoksa turistik bir ziyaretle mi ilgili olduğu konusunda bir açıklama yapmalı.” Bu noktada, Genelkurmay Başkanlığı’nın kamuoyunda büyük tartışma konusu olan bu konuyla ilgili olarak bir açıklama yapıp yapmayacağı merakla bekleniyor.

O HABER VE 3 FOTOĞRAF
“Ağlama Duvarı’nda bir bürokrat” başlıklı haberimiz şöyleydi: Resmi bir ziyaret için İsrail'e giden bir bürokrat; “Musevi mü'minler” için “kutsal” kabul edilen Kudüs'teki Ağlama Duvarı'na giderek, dua etti... Musevilerle birlikte Ağlama Duvarı'nın taşlarına ellerini koyarak dua eden bürokrat, daha sonra da Musevilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

AĞLAMA DUVARI NEDİR?
Ana Britannica Ansiklopedisi'nin 1. cildi, 189. sayfasında, “Ağlama Duvarı” için şöyle deniliyor: “İbranice Ha-Kotel, Ha-Maa-Ravi, Kudüs’ün eski bölümünde bulunan, Yahudilerin kutsal saydığı dua ve hac yeri.”
Paksüt ile ne görüştünüz?

CHP Genel Sekreteri Önder Sav ve eski Bolu Valisi’nin gizli görüşmesinin ortaya çıkmasından sonra bir gizli görüşme de Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt ile Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ’dan geldi. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’ün, kritik başörtüsü ve kapatma davaları sürecinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ile gizli bir görüşme yaptığı ve bu görüşmenin içeriğinin ise kamuoyundan saklandığı ortaya çıktı. Taraf Gazetesi’nin haberine göre, Osman Paksüt’ün Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhı’na "özel davetli" olarak 4 Mart 2008 günü saat 17.00’de, 06 LLU 81 plakalı mavi siyah Mercedes'le geldiği ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda bir saat 15 dakika süreyle Org. Başbuğ ile baş başa görüştüğü belirtildi. Hukukçular ise ülkenin istikrarını etkileme noktasında kritik bir öneme sahip Anayasa Mahkemesi Başkanvekili'nin böyle bir ziyarette bulunmasının, yüksek mahkemede bekleyen davalara gölge düşürdüğünü ve mahkemenin tarafsızlığını kaybettiğini ifade ettiler.

NE KONUŞULDUĞU AÇIKLANMALI
Emekli Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhı'nda yapılan gizli görüşmenin bir an önce kamuoyuna açıklanmasının gerektiğini, aksi takdirde içinden geçtiğimiz, güvensizliklerle dolu sancılı sürecin daha da vahim bir hal alacağını belirtti.

KAMERALAR NEDEN KAPALI?
Gizli görüşen isimlerin sıradan insanlar olmadığını kaydeden Kayasu, “Bunlar Türkiye’nin idaresi üzerinde söz sahibiler. Yani şahsiyetlerinin önemli olduğundan değil, işgal ettikleri makam açısından önemliler. Görüşmeyi açıklamazlarsa halkın kurumlara karşı olan güveni iyice zedelenecektir” ifadelerini kullandı.
Kökü dışarda kulüpte göreviniz ne?

Üyeleri arasında Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Locası eski Başkanı Kaya Paşakay, şimdiki Başkanı Salih Evcilerli, Çevik Bir, Cevat Babuna, Mehmet Emin Cankurtaran, Mehmet Moğultay gibi isimler bulunan ve yaklaşık 160 mason üyesi bulunduğu bildirilen bu dernekte, İlker Başbuğ'un ne görev alacağı ve neden üye olduğu merak ediliyor...

Vakit, çok ilginç bir belgeye ulaştı. Belgeden, 24 Ağustos’ta Genelkurmay Başkanı olacak olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’un 1882 yılında İngiliz Elçisi Sir Alfred Sandison tarafından kurulan “Büyük Kulüp” adlı derneğe üyelik başvurusunda bulunduğu ve başvurusunun kabul edildiği anlaşılıyor. Dernek Başkanı Duran Akbulut, İlker Başbuğ’a gönderdiği 18.12.2006 tarihli yazıda şunları kaydediyor: “Büyük Kulüp Derneği'ne üyelik için yapmış olduğunuz başvurunuz ilgili kurullarca tetkik edilmiş olup, Yönetim Kurulumuzun 09.12.2006 tarihinde yapmış olduğu toplantıda üyeliğe mani haliniz bulunmadığı anlaşıldığından, Büyük Kulüp üyeliğine kabulünüze karar verilmiştir.”

Yazıdaki “tetkik edilmiş olup” ve “üyeliğe mani haliniz bulunmadığı” ifadeleri, “Kulüp, Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli makamlarından birinde bulunan bir komutanla ilgili ‘güvenlik soruşturması’ yapmış” şeklinde yorumlanıyor.

Üyeliğe kabul yazısının devamında da şöyle deniliyor: “Bilgi edinmenizi rica eder, aramıza hoş geldiniz der, üyeliğinizin size ve kulübümüze hayırlı olmasını diler, saygılar sunarım.”

“SABIKA KAYDINA BAKTIK”
Kulüp yetkilileri, her üye adayına olduğu gibi Başbuğ’un da “güvenlik soruşturması”na tabi tutulduğunu belirterek, “Adaylar hakkında 10-15 gün süren bir araştırma yapılıyor. Sabıka kayıtlarına bakılıyor, ona göre üyeliğe kabul ediliyor veya edilmiyor. Bir de adayın içeriden referansının olması gerekiyor” bilgilerini verdiler.
----------------

BU NASIL BİR KULÜP?
“Seçkinler kulübü” olarak da bilinen Kulüp’ün resmi internet sitesindeki şu bilgiler dikkat çekiyor: “1882 yılında İngiliz Elçisi Sir ALFRED SANDISON tarafından başlatılan çalışmalar sonucu: diplomat, yönetici ve işadamlarından oluşan 30 kurucu üyenin sosyal amaçlarla kurdukları (CERCL’E a’PERA) adlı kulüp 1884 yılında (CERCL’E d’ORIENT) adını almıştır… Toplumumuzun tarihindeki en büyük bunalımların ve değişmelerin yaşandığı sürecin tanığı olan kulübümüz aynı zamanda bu olaylarda rol üstlenmekle birlikte, üyelerinin bunlara fiilen katıldığı bir cemiyet olmuştur.” Dönemin önde gelen diplomat, bürokrat ve aydınlarının bir araya gelip sosyal aktivitelerde bulunması amacıyla kurulan kulübün 'masonik bir teşkilat' olduğu ifade ediliyor. Dernekte şu an yaklaşık 160 mason üye olduğu belirtiliyor.
DİKKAT ÇEKEN İSİMLER- Cevat Babuna, Mehmet Emin Cankurtaran, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Locası eski Başkanı Kaya Paşakay ile şimdiki Başkanı Salih Evcilerli'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda masonun üyesi olduğu kulübün yönetim kurulu üyeleri arasında eski generaller, bürokratlar ve siyasetçiler bulunması dikkat çekiyor. Kulüp, resmi web sitesinde üye sayısını 6 bin olarak açıklıyor.
28 Şubat'ın en etkin isilmerinden olan dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'in Balotaj Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı kulübün disiplin kurulunda ise emekli Harp Akademileri Komutanı Necati Özgen ve "kadrolaşma" denince akla gelen CHP'li eski Bakan Mehmet Moğultay gibi isimler dikkat çekiyor.
-----------

İŞTE O KULÜBÜN YÖNETİM KURULU
Duran Akbulut (Yönetim Kurulu Başkanı)
Yüksel Yalova (2. Başkan)
Mehmet Seren Dinçler
O. Taylan Kendirli
Melih Tavukçuoğlu
Tevfik Altınok
Mehmet Nuri Kuriş
Atalay Şahinoğlu
Mehmet Özcan
Mustafa İscan
Aslan Adıgüzel

YEDEK ÜYELER
Numan Erdem
Figen Tanyeri
Müge Yazgan
Reyhan Şahin Benzes
Burhan Çavuşoğlu
Alper Poyraz

BALOTAJ KURULU
Org. Çevik Bir (Başkan)
Bedri İnce (2. Başkan)
Haşmet Olgaç (Asbaşkan)
Perviz Zekioğlu
Koptagel İlgül
Misel Gülçiçek
Turhan Sarıgülle
Sadettin Sükan
Hakkı Kalkavan
Coşkun Bekar
Vedat Bayram
Hakan Öncel
Başar Nuhoğlu
Behruz Vatandost
İsmail Yıldız

YEDEK ÜYELER
Mahmut Tanyol
Elif Göktan
Mehmet Sena Yüceöz
Hakan Kefoğlu
Sami Gören

DİSİPLİN KURULU
Mehmet Moğultay (Başkan)
Nazmi Akiman (2. Başkan)
Şükrü Aytekin İlhan
Org. Necati Özgen
Erol Cihan
Emekli Amiral Nezih İşeri
Eski Müsteşar İlhan Kesici
Sevgi Gümüştekin
Mehmet Yıldırım
Fikret Öztamur
İlter Ural

YEDEK ÜYELER
Ruşen Sağıroğlu
Tekin Akmansoy
Ercüment Ünlü
Kerem Ertan
Sinan Kılıç

SİCİL KURULU
Uğurman Yelkencioğlu (Başkan)
Yüksel Erikmen (2. Başkan)
Serdar Tepe
Adem Ceylan
Haydar Yanıkoğlu

YEDEK ÜYELER
Sami Behar
Hande Yılmaz
Işık Seyran

DENETLEME KURULU
Engin Berker (Başkan)
Kadir Boy
Erol Pelister

YEDEK ÜYELER
Haluk Demirtopuz
Mehmet Vodina
İbrahım Çehreli


PAKSÜT: ‘Başbuğ ile 1 değil 3 defa görüştüm!’
Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Alifeyyaz Paksüt, “Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildikten sonra Orgeneral Başbuğ ile 2 veya 3 kez görüştüm. Birinci görüşme Başbuğ'un Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na seçildiğinde tebrik ziyareti niteliğinde, ikinci görüşmeyi hatırlamıyorum. Üçüncü görüşme ise Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak'ın kuzeyine yönelik başlattığı harekatın bitirilmesinden birkaç gün sonra gerçekleştirildi” dedi.
Paksüt, bir gazetede yer alan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüştüğü yönündeki haber üzerine bazı gazetecilere Kavaklıdere Tenis Kulübü’nde eşi Ferda Paksüt ile açıklama yaptı.
Anayasa Mahkemesi üyelerinin belirli alanlarda birikim sahibi olmasının Anayasa'da öngörüldüğünü, kendisinin de bu çerçevede üst düzey kamu görevlisi kimliğiyle 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Anayasa Mahkemesi'ne seçildiğini anlatan Paksüt, iş hayatındaki kariyeri sebebiyle çok sayıda sivil ya da asker kamu görevlisiyle, iş adamı ve her partiden siyasetçiyle birlikte çalışma yaptığını kaydetti.
NATO'daki görevi sırasında birçok siyasetçi ve askeri makamlarla birlikte çalıştığını, çok yakın dostluklar kurduğunu anlatan Paksüt, 1993-1997 yılları arasında eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün de aralarında bulunduğu birçok general rütbesindeki askerle dostluklar kurduğunu, ilişki içerisinde olduğunu söyledi.

3 GÖRÜŞMEDEN BİRİNİ HATIRLAMIYOR!
Osman Paksüt, “Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildikten sonra da 2 veya 3 kez Orgeneral Başbuğ ile görüştüm. Birinci görüşme Başbuğ'un Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na seçildiğinde tebrik ziyareti niteliğinde, ikinci görüşmeyi hatırlamıyorum. Üçüncü görüşme ise Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyine yönelik başlattığı harekatın bitirilmesinden birkaç gün sonra gerçekleştirildi” diye konuştu.
Paksüt, Başbuğ'a son ziyaretini harekatın başarısından dolayı tebrik ve 27 askerin şehit olmasından dolayı başsağlığı ziyareti kapsamında gerçekleştirdiğini ifade etti. Haberin yer aldığı gazetede “Orgeneral Başbuğ ile görüşme yaptığı katın boşaltıldığı”, “güvenlik kameralarının karartıldığı” yönündeki haberlerin de “asılsız” olduğunu ileri süren Paksüt, “Görüşmeye esrarengizlik katmak için bu ayrıntıların uydurulduğunu” belirtti.
Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü kararının ardından kurum olarak yıpratma kampanyasına maruz kaldığını, üyelerin de bu kampanya içerisinde etkilendiğini savunan Paksüt, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a yönelik iddiaları da kınadığını söyledi.
----------------
Başbuğ’dan kaçamak cevap
Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt ile görüştüğünü kabul eden Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, “Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt'ün kendisini ziyaretinin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak'ın kuzeyine Şubat 2008'de icra ettiği harekata ilişkin kutlamaların iletilmesi ile sınırlı kaldığını” ifade etti. Orgeneral Başbuğ, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Bir gazetede, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Sayın Osman Paksüt'ün 4 Mart 2008 günü, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'u ziyaret ettiğine dair bir haber yer almıştır. Haberin ziyaretin gerçekleştiğine ilişkin bölümü doğrudur. Ziyaret talebi ve ziyaretin amacı; Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyine Şubat 2008'de icra ettiği harekata ilişkin kutlamaların iletilmesi ile sınırlı kalmıştır. Bunun dışındaki yorumlar gerçekle bağdaşmamaktadır.



Vakit

4 Yorum:

saat: 14 Haziran 2008 01:37 , Anonymous Adsız dedi ki...

yoruma gerek bırakmaycak kadar her şey açık.

Türk ordusunu başına, yahudilerin ağlama duvarı önünde dua eden bir komutan geçecek

 
saat: 14 Haziran 2008 03:47 , Anonymous Adsız dedi ki...

size ne allah mısınız?? pislik herifler ona buna pislik sıçratmak, CIA ye karşı ajanlık yapmak olmuş işiniz...

 
saat: 14 Haziran 2008 10:56 , Blogger bajazet dedi ki...

Yorum yaparken terbiyeni muhafaza etmeye gayret göster.Bu bir gazete haberidir.Özgür ve demokratik bir ülkede hersey sorgulanabilir.TSK nin başına geçecek bir komutanin tarafsiz olmasi gerekir.Dini inanci bizi ilgilendirmez.Yahudi de olabilir,hristiyanda.Nitekim Osmanlida her dine mensup insanlar devlet görevleri yapmistir.Yalniz bir taraftan camiye gidiyor diye askerden atilirken, öbür tarafta, sadece dini simgeyi temsil eden, aglama duvarinda bir devlet görevlisinin dua etmesini vatandas olarak sorgulama hakkimiz doguyor.
Yine ayni sebepten dolayi,eger dogru ise,Basbug Pasanin herhangibir ideolojik kulube kayit olmasi yine sorgulanmasi gerekir.Üstelik,Askerlerin her türlü sportif,kültürel ihtiyaçlarini karsilayan kendilerine has kulüpleri vardir.

 
saat: 14 Haziran 2008 12:45 , Anonymous Adsız dedi ki...

kardesım sıte ataturkun bıraktığı pasalara bak onder ataturk boyle askermı bıraktı ısmıze gelınce peygamber ocagı derız.valla yazık bu vatana hengı komtanlara emenet edılmıs ınanasım gelmıyo,bas örtusu takıyorladıye halkımıza zulum eden ınsanlar bızım ınsamlarımız.sen gıt ağlama duvarına,ısraıl degılmı muslumanları evlerınden yerlerınden eden bu nsl ıs ya .hıç kımse demesınkı asker turk mılletınden yanadır,göruyruz menfaat ıcın hersyı yapanlar kardesım bu dunyanın dığer tarafıda var sımdı dusunmyoruz ama ben cok dusunuyorum gercekten,eden bulur kardesım,bızım dusmanımız bellı zaten bızı sağcı solcu dıye ayırdılar,bu ulkeyı her zaman gerıye göturen burokratlar hep aynı kısıler,secılıp gelıyorlar bırılerı tarafından halk secmıyo
ondan sonra egemenlık kayıtsız sartsız mılletın derler.yazık bu mıllete benım hakkmı yıyen herkesle bı gun hesaplasacagız o zaman görecegız bakalım ne nedır

 

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa