11.06.2008

Bunlar da Türkiye'nin zencileri

Bunlar da Türkiye'nin zencileri

On yıllar önce siyahlara yapılan ayrımcılığın zirveye ulaştığı Amerika Birleşik Devletleri'nde karşılaşılan nefret dolu uygulamaların bir benzeri şimdi ülkemizde yaşanıyor.

Tarih 1 Aralık 1955 - Yer: ABD

ABD’nin güney eyaletlerinde otobüse binen Rosa Parks, siyahlar için ayrılan bölümdeki bir koltuğa oturur. Beyaz bir yolcu aynı otobüste kendileri için ayrılan bölümde yer bulamayınca şoför ile birlikte Parks’ı yerinden kaldırmaya yeltenir. Kalkmayı reddeden Parks tutuklanarak hapse atılır. Bu olay sonrasında siyahlar bir yılı aşkın süre otobüslere binmez. Otobüs şirketlerini bile zarara uğratan bu güçlü direniş üzerine ABD Federal Mahkemesi otobüslerde siyah ve beyazları ayrı bölümlere oturma uygulamasını kaldırır.

Tarih 9 Haziran 2008 - Yer: Türkiye

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampus girişinde, üniversiteye öğrenci taşıyan bir otobüs kolluk güçleri tarafından durdurularak içindeki başörtülü öğrenciler herkesin gözleri önünde seçilerek otobüsten indirilir. Öğrencilerin ancak başlarını açtıktan sonra kampusa girmelerine izin verileceği söylenir. Başlarını açmayan öğrenciler ise kampusa alınmaz. Bir dönem ABD’deki faşizan uygulamaları anımsatan yasağın uygulayıcıları, ayrımcılıklarına gerekçe olarak, Anayasada olmayan bir yasağın, görevi olmayan bir mahkeme tarafından yapılan çarpık yorumunu delil olarak gösterirler.

(Cevdet Kılıçlar - Vakit)

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa