25.04.2009

hersey cumhuriyetle basladi !

Vatan gazetesinden can atakli
"Kutlu Doğum Haftası Fethullah Gülen için mi?"
Basligiyla yazdigi makalede Kutlu Dogum haftasinin Fethullah Gülen dogum haftasina rastgeldigini yazdiktan sonra Zaman gazetesine çatmis.Ve diyorki: "Zaman’cılar
bilmeli ki, herkesi karalamakta kullandıkları bu gazeteyi çıkarmayı
dahi Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetin özgürlüklerine borçlular."

Hac mevsiminin kurban bayramina rastgeldigini ögrendikten sonra Cumhuriyetten önce gazete olmadiginida ögrenmis olduk.Evet Cumhuriyetten önce,yani Osmanli hükÜmetleri zdevrinde gazete filan yokmus.

Engin Ardiç'a da ayni zirvalar denmis ve oda gereken cevabi Sabah taki kösesinde yazmis.

Bir başka eleştiri, "cumhuriyet olmasaydı nerede yazı yazacaktın" şeklindedir.
İkdam'da... Tasvir-i Efkâr'da... Tanin'de... Servet-i Fünun'da... Aydınlık'ta... Meşveret'te... Sabah'ta yahu, Sabah'ta! O zamanlar Sabah gazetesi de vardı!
Radyo yoktu ama herhalde açılacaktı, televizyon yoktu ama herhalde kurulacaktı... Herhalde birçok başka gazete de çıkacaktı, değil mi?
Haaa, bakınız, yazılarımı Latin alfabesiyle değil, Arap harfleriyle yazacaktım.
Dört kadınla evlenme hakkım bulunacaktı ama "alafranga aydınların" çok büyük çoğunluğu gibi, bunu yapmayacaktım. Bana birden fazla kadınla evli bir tek İttihatçı da, bir tek Osmanlı subayı da gösteremezsiniz örneğin...
.......
Birçok kişi, Türkiye'de her şeyin 29 Ekim 1923 sabahı başladığını sanıyor.
O kadar düşünmeden konuşuyorlar ki, "cumhuriyet olmasaydı bir bayrağımız ve nüfus kâğıdımız bile bulunmayacaktı" yazanlar bile çıktı.
Ben de, "Çanakkale'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da dalgalanan yatak çarşafı mıydı?" diye sordum. Peki 1923 yılının ekim ayından önce, diyelim eylül ayında insanlar cepleri kimliksiz mi dolanıyorlardı?
yazinin devami burada .


0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa