29.10.2007

Kürt’ün kalkınması Türk’e bağlı



Kürt’ün kalkinmasi Türk’e bagli



Bediüzzaman’In talebelerinden Abdulkadir Badirli Vakit’e konustu: Bediüzzaman’in sohbetlerinde ve eserlerinde “Türk-Kürt birlikteligi, Islâm kardesliginden geçer” gerçegini dile getirdigini söyleyen Abdulkadir Badirli, “Üstad, Kürtlerin terakkilerinin Türklerin terakkilerine bagli oldugunu söylemistir” dedi.


Vakit’in, teröre karsi Islâm kardesligini dile getiren haberleri Dogu ve Güneydogu’lu kanaat önderleri ve aydinlar tarafindan büyük destek gördü.
Ulusçu ve laik politikalarin yanlisligini yillar öncesinden görerek devlet yetkililerini uyaran Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden Abdulkadir Badirli, gelinen noktanin Bediüzzaman’i hakli çikardigini söyledi.
Bediüzzaman’in sohbetleri ve yazilariyla sürekli Türk-Kürt birlikteliginin Islâm kardesliginden geçtigini anlattigini kaydeden Badirli, “Üstad, ‘Ben tek bir Müslüman Türk’ü yüz bin Kürt’e tercih ederim demistir. Türk ve Kürt’ün birbirinden ayri düsmeleri durumunda her ikisinin de zayif düsecegini söylemistir. Kürt asilli ünlü Islâm komutani ve Kudüs fatihi Selahaddin Eyyubi’nin bir Selçuklu komutani olduguna dikkat çekerek Kürtlerin terakkilerinin Türklerin terakkilerine bagli oldugunu söylemistir. Ancak bu uyarilarin dikkate alinmamasi ve laik ve ulusalci politikalar dogrultusunda medreseler kapatilip, hocalarin sürülmesiyle bugün gelinen noktaya da zemin hazirlanmis oldu” diye konustu.
IRKÇILIGA KARSI ÜNIVERSITE
Batililarin da destekledigi Ittihat-Terakki’nin ulusçu-irkçi söylemleri karsisinda Bediüzzaman’in Islâm tarihinde Emeviler’in kavmiyetçi politikalariyla neden olduklari felaketlere dikkat çektigini ifade eden Badirli, “Bediüzzaman kavmiyetçilik belasina karsi Van’da Medreset’ül-Zehra adiyla bir üniversite kurulmasi için çalismisti. Bu üniversite Islâm dünyasinin dört bir yanindan gelen Arap, Acem Kürt ve Türk farkli milletlerden gençlere egitim verilecekti. Bu üniversitede din ve fen bilimlerinin birlikte okutulmasini öneriyordu. Irkçi, kavmiyetçi politikalar yerine ümmetçi politikalar öneriyordu. Bugün de bölgemizin sorunlarinin ilaci bu reçetelerdir. Irk ayrimi gözetmeksizin bizi binlerce yildir kardes yapan Islâmi degerler yeniden ihya edilmelidir” diye konustu.
ISLAM ILE, DÜSMAN KAVIMLER BARISTI
Bediüzzaman talebelerinin nesrettigi Nevbihar Dergisi Kurucusu ve gazeteci-yazar Abdulkadir Ikbal, Türkiye’yi bir arada tutan bagin Islâm oldugunu ifade ederek, “Islâm’i aradan çekip çikardiginizda milleti bir arada tutacak noktaniz da kalmayacaktir. Yillardir Kürt’ü Türk yapmak için ugrasildi. Kürt Türk olsa ne olacak. Sorunlar bitecek mi? Allah, üstünlügün irkta olmadigini üstün ahlak ve takvada oldugunu söylüyor. Hz. Peygamber’in sahabelerinin adlarina bakin, Selman-i Farisi, Bilal-i Habesi, Süheyb-i Rumi ve digerleri. Her biri ayri bir milletten gelmis, Islâm imani hepsini kardes yapmis ve böylece kisa zamanda dünyaya hükmeden bir güç olmuslardir. Islâm’dan önce birbirini bogazlayan Arap kavimleri de Islâm ile kardes olmuslardir” dedi. Ikbal, kavmiyet davasi gütmenin isgalcilerin isine yarayacagini ifade ederek Amerika’nin Irak’i isgal etmeden önce bu ayrilik tohumlarini

vakit/30/10/2007

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa