15.02.2010

28 Şubat kime ne kazandırdı?

28 Şubat kime ne kazandırdı?

Geçtiğimiz hafta başı Vakit gazetesi sürmanşetten çok önemli bir belge yayınladı. Genelkurmay Başkanlığı Psikolojik Harekat Daire Başkanlığı bünyesinde hazırlanmış olan, 11 Temmuz 2001 tarihli “Gizli” ibareli belgeye göre Sultanbeyli’de savunmasız mazlum halka reva görülenler; 28 Şubat’ın hunharca tüm Türkiye’de uygulanışının adeta bir prototipi niteliğindeydi.

Sultanbeyli İlçesi Psikolojik Harekat Faaliyetleri Görev Sonuç Raporu”na göre; kaç Kur'an kursu ve öğrenci yurdunun kapatıldığı, camilerin nasıl denetim altına alındığı, başörtülü öğretmen ve doktorların nasıl işlerine son verdirildiği, cami inşaatının nasıl durdurulduğu, imam hatip arazisine nasıl el konulduğu, tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriliyordu.

KUR'AN KURSLARINI KAPATTIK, CAMİ İNŞAATLARINI DURDURDUK

Raporda, dönemin İlçe kaymakamı Hüseyin Eren ile birlikte TSK mensuplarının yardımıyla irticaya büyük darbe vurulduğu belirtilerek, bu konuda yapılan çalışmalar ise şöyle sıralanıyordu: “Zorunlu sekiz yıllık kesintisiz İlköğretim Yasasına karşı oluşturulan irticai protesto gösterileri etkin ve kararlı tavır konularak sona erdirilmiştir. 1500 kişilik erkek yatılı Osmanlı Kur'an Kursu, 500 kişilik kız yatılı Emir Sultan Kur'an Kursu, 100 kişilik erkek yatılı Cüppeli Selahattin Kur'an Kursu kapatılmıştır. 1000 kişilik Yusuf Hacegan Yakup Sani Vakfı Cami ve Kültür külliyesi inşaatı durdurulmuş ve mühürlenmiştir.”

YURTLARI KAPATTIK VAKIFLARI MÜHÜRLEDİK
“200 kişilik Abdurrahman Gazi Öğrenci Yurdu, 200 kişilik Özel Erdoğan Öğrenci Yurdu, 100 kişilik Özel Sultanbeyli ve Bahçelievler Öğrenci Yurdu ve 200 kişilik Özbilen Öğrenci Yurdu hukuka aykırı ve irticai faaliyetlerinden dolayı kapatılmıştır. Milli Gençlik Vakfı temsilciliği il genelindeki uygulama doğrultusunda kapatılmış ve 5 kattan oluşan binası mühürlenmiştir.”

İMAM HATİP ARAZİSİNE EL KOYDUK

“Türk Hava Kurumu tarafından, İlim Yayma Cemiyetine Anadolu İmam Hatip Lisesi yapılmak üzere hibe edilen 15 dönüm arsaya Kaymakam tarafından el konulmuştur. İlim Yayma Cemiyetince İmam Hatip Lisesi olarak yaptırılan 64 derslik 6 katlı binanın bu amaçla açılması uygun görülmemiş, il valisinin onayı ile Sultanbeyli Prof. Gediktaş Lisesine dönüştürülmüştür. Fatih Mahallesi Cami Yaptırma Derneğine ait cami yeri okul arsasına dönüştürülmüş, 8 ay içerisinde okul yapılarak Namık Kemal İlköğretim Okulu adı altında hizmete sunulmuştur.”

CAMİLERDE YARDIM OLAYINA SON VERDİK
“Camilerde her Cuma yardım toplanmasına son verilmiş, izin alınmak kaydıyla ayda bir kez ve makamca uygun bulunması şartına bağlanmıştır.”

BAŞÖRTÜLÜLERE GÖZ AÇTIRMIYORUZ
“Devlet memurları kılık kıyafet yönetmeliği ile devlet memurları kanunu disiplin hükümlerine aykırı tutum ve davranışlarda bulunan, Atatürk ilke ve devrimlerine, ulusal demokratik laik sosyal hukuk devletine, cumhuriyet rejimine karşıtlığın bir siyasi simgesi olarak türban takan 57 öğretmen hakkında soruşturma açılmış, 6 ders ücretli öğreticinin görevlerine son verilmiş, soruşturma sonunda 52 öğretmen türbanını çıkartmış, çıkartmayan 5 öğretmen görevden uzaklaştırılmıştır. Sağlık teşkilatına başka yerlerden türban nedeniyle yerleri değiştirilerek naklen atanan 2 doktor, 2 laboratuvar teknisyeni, 7 hemşire, toplam 12 sağlık personeli Kaymakamlık tarafından görevden uzaklaştırılmıştır.”

“TSK'NIN ETKİN MÜCADELESİYLE SARIKLI VE FESLİ GEZENLERE ARTIK RASTLANMIYOR”
“Geçmişten günümüze Mülki İdarenin ve TSK'nın etkili çalışmalarıyla ilçede sarıklı ve fesli dolaşan insanlara rastlanılmamaktadır. Ancak bu durum, bireylerin siyasi ve ideolojik düşüncelerinden vazgeçtiklerini göstermemektedir.”

BUNLARIN ÇOĞUNLUĞU ERDOĞAN'DAN YANA TAVIR ALACAKLAR

“İlçeye bağlı bütün mahallelerde FP'nin seçmen kitlesi çoğunluktadır. FP'nin kapatılmasıyla, gelenekçi ve yenilikçi kanat şeklinde tabir edilen iki oluşum meydana gelmiştir. Bu oluşumların partiye dönüşmesi halinde, parti seçmeninin büyük bir kısmının Recep Tayyip Erdoğan'dan yana tavır alacağı öğrenilmiştir.”

MAHALLE MAHALLE ANALİZ

“Gazi, Ahmet Yesevi, Battal Gazi, Fatih, Hamidiye, Hasan Paşa, Mecidiye, Mehmet Akif Ersoy, Turgut Reis, Yavuz Sultan Selim mahallelerinde irticai yapılanma diğer mahallelere göre daha fazladır. Bu mahallelerde radikal dini grupların kaçak olarak oluşturdukları, sık sık yerini değiştirdikleri ve Kur'an Kursu olarak kullandıkları evlerin olduğu öğrenilmiştir.”

SAKALLAR KAYMAKAM MARİFETİYLE KESTİRİLMİŞ

“Ali Nabi Koçak'ın belediye başkanlığının dürülmesinden sonra belediyede çalışan memurların sakalları ilçe kaymakamı tarafından belediye binasına berber gönderilerek kestirilmiştir. İlçe genelinde kadınların mensubu olduğu tarikata göre giyindikleri gözlenmiştir.”

EVLERDE DİNİ VAAZLAR VERİLİYOR
“İlçede İmam Hatip kökenli bayanlar ev ev dolaşarak dini vaazlar vermekte, genelde akşam saatlerinde faaliyet göstermekte, Kur'an-ı Kerim'in yaş gözetilmeksizin öğrenilmesi için gönüllü olarak çalışmaktadırlar. Bu bayanların radikal dini gruplar tarafından desteklendiği değerlendirilmektedir.”

ÖĞRETMENLER DE FİŞLEMEDEN NASİBİNİ ALMIŞ
“İlçede görev yapan 879 öğretmenden 300'ü Refah Partisi iktidarı dönemini kapsayan süreçte göreve başlamış, büyük bir bölümünün FP'nin ve BBP'nin görüşünü taşıdıkları öğrenilmiştir.”

DİNİ YAYINLAR DA RAHATSIZLIK KONUSU
“İlçede 91.80 frekansından yayın yapan Sultan FM radyosu dini ağırlıklı yayın yapmaktadır. İlçede yerel gazete olarak yayın hayatına devam eden Merhaba Gazetesi'nin basım yeri Bağcılar ilçesi olup, yönetim yeri ise Sultanbeyli'dir. Gazete, FP eğilimlidir.”

CAMİ DERNEĞİ ÇOK OKUL DERNEĞİ AZ

“İrticai grupların özellikle kullandıkları camiler; Merkez, Ulu ve Gazi camileridir. İlçede toplam dernek sayısı 168'dir. Bu derneklerden cami derneği 68 iken, okul derneği ise 6'dır… Bu vakıf ve derneklerin yönlendirmesiyle ilçede toplumsal olay olabileceği değerlendirilmektedir.”

İLÇEDE HİÇ SOLCU YOK
“İlçede genel yapısı itibariyle sağ eğilimli olup, sol gruplar yok denecek kadar azdır. İlçede iş merkezi, apartman, dükkan, butik vb. yerlerin isimlerinin çoğunlukla dini ağırlıkta olduğu görülmüştür.”

ZULÜM PROTESTO EDİLDİ
İşte Vakit’in Genelkurmay Başkanlığı “Sultanbeyli Psikolojik Harekat Sonuç Raporu”nu ortaya çıkarmasının ardından yapılan sözkonusu zulümler Sultanbeyli'de protesto edildi.
Sultanbeyli Merkez Camii önünde toplanan darbe karşıtı sivil toplum kuruluşları, darbecileri soğuk ve yağmur altında protesto ederek; darbecilerin yargılanmasını istediler. 28 Şubat döneminde mağdur olduklarını belirten sivil toplum örgütü üyeleri, darbeciler hakkında Sultanbeyli Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda da bulundular.

MAĞDURLAR KONUŞUYOR
Yine Vakit gazetesinin muhabirlerinden Murat Alan ve Üsame Karakış 28 Şubat döneminde Sultanbeyli halkının gördüğü baskı ve zulmü bizzat mağdurların ağzından dinlediler. Dönemin 1. Ordu Komutanı emekli Org. Çevik Bir'den brifing alan 28 Şubat Valisi Erol Çakır ile 2. Zırhlı Tugay Komutanı Doğu Silahçıoğlu'nun desteği ile Sultanbeyli'de terör estiren dönemin kaymakamı Hüseyin Eren'in marifetlerini anlatan vatandaşlar, ‘tanklar yalnızca Sincan'da yürümedi, burada da yürüttüler” derken, gördükleri baskı için ‘Nazi Almanya'sı gibiydi' nitelemesinde bulundular.

“YA İSTİFANI VER, YA DA SAKALINI KES”
Genelkurmay raporları ile belgelenen işkencenin mağdurlarından Köksal Solmaz, 28 Şubat döneminde belediyede şoför olarak görev yaptığını ve Genelkurmay raporunda yer alan “Kaymakam belediyeye berber göndererek herkesin sakalını kestirdi” şeklindeki ifadenin mağduru olduğunu belirtti. Müslümanların birçok sıkıntı yaşadığını aktaran Solmaz, dönemin Sultanbeyli Kaymakamı ve Garnizon Komutanı'nı suçlayarak, “Sakalımızı kestirene kadar peşimizi bırakmadılar. Kaymakam Eren bir genelge yayınlattı. Garnizon komutanı ile birlikte bize illallah dedirttiler. Emekliliğime 1 ay vardı. ‘Ya sakalını kes ya da derhal ayrıl' dediler. Ayrılsam tazminat alamıyordum. O yüzden çalışmaya devam etmek zorundaydım. Başörtülü kızların üniversiteye girerken başlarını zorla açtırdıklarını görünce ağlaya ağlaya bir hal oluyordum. Sakallı sakalsız hepimiz Müslümanız. Müslüman olmayanlara da saygımız var” diyor.

SULTANBEY'Lİ DE ZIRHLI YÜRÜTMÜŞLER
Sultanbeyli'de zırhlıların gezdirildiğini vurgulayan Şehmus Doğan ise, “Sincan'da ne yapıldıysa burada da o yapıldı. Fakat basının büyük bir bölümü bunu görmezden geldi. Çektiklerimizi bir Allah bir de biz biliyoruz. Diyanet'e bağlı Kur'an kurslarını dahi kapattılar. Yasal bir kılıfa sokmak için sadece vakıf ve derneklerin kurslarını kapattıklarını iddia ettiler. Yaşananları görünce şu yorumu yapıyorduk, “Burası Almanya bunlar da Naziler.” Etrafı görünmeyen duvarlarla çevrilmiş bir şehirde yaşıyorduk. Onlarca öğretmen, doktor iş bıraktı. Ağlaya ağlaya gittiler” dedi. Oğlunun Tuzla'da asker olduğunu söyleyen Doğan, ziyarete gittiğinde nizamiyeden içeri almadıklarını, kendisine ‘sen git sakalını kes, eşin de başını açsın' dediklerini ifade ediyor.

“BİR SABAH KARANLIĞA UYANDIK”

Uygulanan zulmün bir başka şahidi olan Şevki Uçar isimli vatandaş da yaşadıklarını şöyle anlatıyor: Bir sabah adeta karanlığa uyandık. Sultanbeyli Kaymakamı Hüseyin Eren ve 2. Zırhlı Tugay Komutanı Doğu Silahçıoğlu Sultanbeyliyi ablukaya aldılar. Önce Belediye Başkanımız Ali Nabi Kocak'tan başladılar. Belediyede çalışan örtülü personeli işten atması için baskı yaptılar. Baskı bununla da sınırlı kalmadı. Sakallı çalışanları tek tek fişleyip tıraş ettirdiler. İmam Hatip'e tahsis edilen araziyi gözüne kestiren kaymakamımız buraya da el koydurdu. Kademe kademe devam ettiği zulümde işi camilerde toplanan, cami giderleri ve kurs masraflarının karşılandığı paralara kadar vardırdı. Hüseyin Eren'in talimatıyla Cuma günleri namaz sonrası yardım parası toplanması bile yasaklandı. Şimdi öğrendik ki Hüseyin Eren'i Bursa Vali Yardımcılığı görevine getirmişler. Bu nasıl yapılır anlamak mümkün değil”

KİME NE FAYDASI OLDU?
İşte 28 Şubat bu şekilde hunharca uygulamaya konuldu. Peki kime ne kazandırdı 28 Şubat? İrticayı bahane ederek bankaların içini boşaltıp milli sermayeyi talan edenlerden başka kime ne kazandırdı? Ne getirdi ülkeye: Zulümden, göz yaşından, düşmanlıktan, kinden ve nefretten başka!..
Olup bitenlerden ders almak umuduyla hayırlı haftalar dileriz..

http://www.habervaktim.com/yazar/21716/28_subat_kime_ne_kazandirdi.html

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa