24.09.2007

Rektörler komitesi illegal

24.09.2007

Rektörler komitesi illegal


Yürürlükte olan 1982 Anayasası’nda yer alan 2547 Sayılı YÖK Kanunu’nda Rektörler Komitesi diye bir kurum yok. Kanun tarafından verilen bir yetkisi olmamasına rağmen kendisini siyaset üstü görerek ülkenin geleceğini ilgilendiren hemen her konuda muhalefet yapan rektörler komitesinin illegal bir oluşum olduğu ifade edildi.
Uzmanlar Vakit’e yaptıkları değerlendirmelerde, Rektörler Komitesi’nin ‘İcra yetkisi olmayan, yasadışı’ bir kurum olduğunu söylediler.
İŞTE NEDENİ
Aynı uzmanlar herhangi bir kurumun kanunda düzenlenmeyen bir başka organı ihdas edemeyeceğini belirterek şunları söylediler:
“Rektörler Komitesi, Yükseköğretim Kurulu tarafından ‘Rektörler Komitesi Kurulması Hakkında Yönetmelik’le, Anayasa’ya ve kanunlara aykırı olarak kurulmuştur. Yönetmeliğin 2. maddesinde amaç ‘Üniversiteler ve Yüksek Teknoloji Enstitüleri arasında işbirliğini sağlamak’ olarak belirtilmiştir. Rektörler Komitesi üniversiteler ve İleri Teknoloji Enstitüleri arasında ne gibi bir işbirliği sağlıyor? Böyle bir şey yok. Öyle ise Rektörler Komitesi niçin var? Şunun için var: Üniversiteler Arası Kurul başkanlarıyla YÖK başkanı arasında Ayhan Alkış olayında olduğu gibi zaman zaman anlaşmazlıklar çıkıyordu. Bu sakıncayı (!) gidermek ve tartışılmaz hâkimliği pekiştirmek isteyen YÖK anayasal yetkisi olmadığı halde böyle bir illegal örgüt oluşturdu ve bu örgüt tek işlev olarak hükümetin demokratik açılımlarına takozluk etmeyi benimsemiş durumda.”
DERNEK
Tüm Öğretim Üyeleri Derneği eski Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, Rektörler Komitesi’nin yasadışı bir kurum olduğunu ve açıklamalarının sıradan bir derneğin açıklamaları değerinde bile olmadığını söyledi. Hatipoğlu, “YÖK çarpık bir yapı ortaya koymaktadır. Aslen varlığı olmayan bir kuruluş olan Rektörler Komitesi illegal bir kuruluştur. Bunu anlamak için de Anayasa’ya bakmak yeterlidir. Anayasa’nın hiçbir maddesinde yer almayan bu kurumun derneklerin bağlı olduğu bir mevzuatı dahi yoktur. Bu kurumun altına imza attıkları görüşleri sadece kendilerini bağlar ve toplantıdan öteye gidemezler. İcra yetkisi dahi olmayan Rektörler Komitesi’nin söyledikleri her söz hukuksuz, gerçekleştirdikleri eylem ise illegaldir” dedi.
“AMAÇ DIŞI”
Rektörler Komitesi’nin, Yükseköğretim Kurulu tarafından Rektörler Komitesi Kurulması Hakkında Yönetmelik’le, Anayasa’ya ve kanunlara aykırı olarak kurulduğunun altını çizen Hatipoğlu, “Yönetmeliğin 2. maddesinde amaç ‘Üniversiteler ve Yüksek Teknoloji Enstitüleri arasında işbirliğini sağlamak’ olarak belirtilmiştir. Rektörler Komitesi üniversiteler ve ileri teknoloji enstitüleri arasında ne gibi bir işbirliği sağlıyor? Böyle bir şey yok” diye konuştu.
PROFESÖR DURSUN: “YASAL DEĞİL”
Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Şefik Dursun da Rektörler Komitesi’nin yasal bir dayanağının bulunmadığını belirterek, “Rektörler Komitesinin yasalarda yeri yoktur. Kanun yoksa yasal değildir. O zaman söylemleri sadece bir grubun açıklamasından öteye gitmez. YÖK Başkanı Teziç kendisine güç katmak için bu yasal olmayan kurumu yanına alıp gövde gösterisi yapıyor. İsim ve görünüm ile baskı kurmak istiyor. Tek işlev olarak hükümetin demokratik açılımlarına takozluk etmeyi benimsemiş durumda” dedi.
USLU: KANUN DIŞI
Hak İş Genel Başkanı Salim Uslu ise “Ülkeyi geren açıklamalarıyla dikkat çeken Rektörler Komitesi, gücünü hangi Anayasa maddesinden, hangi kanundan almaktadır?” sorusunu gündeme getirdi. Anayasa’da, 2547 Sayılı YÖK kanununda Rektörler Komitesi diye bir kurumun olmadığını belirten Uslu şunları söyledi: “Kaynağını ve gücünü yasadan almayan böyle bir kurum nasıl teşekkül ettirilebilir? Hukuka en çok saygı göstermesi gerekenlerin başında üniversiteler gelmelidir. Kanundan alınmayan bir yetki ile fiyaka yapılması toplumu güldürüyor. Bilimi ise kahrediyor.”

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa